Raynhossainkhan.jouwweb.nl

wat voor programma's heb je op de televisie?

 

 

 

                                                                                          

 

                                                              

 

 

 

 

Documentaire:

Documentaires zijn programma’s die zijn gebaseerd op echte informatieve verhalen en worden vorm gegeven in een vorm van reportage die een  beeld geeft van een onderdeel uit de realiteit bijvoorbeeld van de Politiek, de wetenschap, maatschappij , of de persoonlijke ervaring in de wereld. Er worden ook documentaires gemaakt over concerten of een theater, cabaret, of operavoorstelling en ook sportwedstrijden. Documentaires zijn vaak programma’s die informatie geven over een bepaald persoon of een ander onderwerp. Een documentaire is bedoeld als een manier van het vertellen van een verhaal die je weergeeft in een vorm van beeld zo zie de werkelijkheid van de buiten wereld. Door een documentaire zie je bijvoorbeeld dingen die je nog nooit hebt gezien of een land waar je nog nooit bent geweest daar wordt een film van gemaakt of een  serie en dat noemen ze een documentaire. Een bekende Nederlandse documentaire maker is John Appel , 1 van zijn documentaires is Zij gelooft deze documentaire gaat over de bekende Nederlandse zanger Andre Hazes waarin hij wordt gevolg van optredens in het buiten en binnenland.

 

Praatprogramma:

Een praatprogramma of ook wel in het Engels talkshow genoemd, is een programma waar het hoofdaandeel uit praten bestaat. In zo’n show stelt de gastheer of vrouw de gast een aantal vragen, die hij of zij moet antwoorden. Deze programma’s zijn soms serieus en soms is het gewoon de bedoeling dat de gast zoveel mogelijke vragen te stellen en dat hij of zij deze beantwoord. Soms heeft de gastheer of vrouw een assistente of ook wel co presentator word genoemd in het Engels ook wel Sidekick. Het eerste talkshow wat op de Nederlandse televisie was te zien in 1963 was het talkshow Voor de vuist weg wat werd gepresenteerd door Willem Duys.

Realitysoap:

In een realitysoap is een programma waar in niet wordt geacteerd alles wat je ziet gebeurt echt de ‘realiteit’. Een realityprogramma is een mengeling van documentaire en een soap. Een realityserie is meer een serie in de vorm van een spel maar dan wel reality  want alles wat de mensen doen tijdens dat spel wordt gefilmd bv: als hij of zij wordt gebeten door een slang, of als iemand flauw valt door de hitte van zo’n land, een paar voorbeelden van realityserie ’s zijn: Expeditie Robinson en Echte meisjes in de jungle. In  een realitysoap zie je meer hoe bepaalde mensen zich gedragen of met andere mensen om gaan als ze bijvoorbeeld met ongeveer acht personen in een villa worden gestopt voor een maand. Een paar bekende realitysoap zijn: De Goudenkooi, big brother en oh oh Cherso. Big Brother onstond 4 september 1997 tijdens een brainstorm sessie in het bedrijfspand van John de Mol. Big Brother werd voor het eerst uitgezonden in 1999 op zender Veronica.

 

De geschiedenis:

Een televisieprogramma waar in je mensen ziet die worden gefilmd in een situatie die ongeregisseerd is zijn al heel oud. De Amerikaan Allen Funt begon in 1948 een komische programma Candid Camera, waar je mensen kon zien die werden gefilmd met een verborgen camera in een bepaalde situatie. Na zijn programma werden in andere landen ook zulke gelijk vormige programma’ gemaakt. Ook in Nederland werden zulke programma’s gemaakt zoals, Poets en Bananasplit. De eerste echte realitysoap was de serie An American Family , het werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie zender PBS de serie ging over een Amerikaans gezin dat bezig was smet een echtsscheiding van deze serie Zijn er in 1973 twaalf afleveringen uitgezonden. In de Verenigd koninkrijk  werd er een jaar later ook zo’n soort programma uitgezonden over een arbeidsgezin Wilkins in plaatsje Reading. Echte realityseries kwamen

pas echt eind jaren 80. In 1989 kwam het programma’s Cops uit , in het programma werden politieagenten gevolgd tijdens hu n werk. Zoals we nu nog steeds hebben in Nederland bijvoorbeeld: overtreders, politie te paard. De Nederlandse Omroeper KRO startte een programma Nummer 28 waarin ze een groepje wildvreemde mensen samen lieten en werden gevolgd door camera’s om te kijken wat er zou gebeuren in de groep. Een van de bekendste realitysoap  was het programma Big Brother van Endemol, in deze soap werden mensen in een huis opgesloten en vierentwintig uur per dag gevolgd met camera’s. na dat deze serie wereld bekend werd werden er in deze genre  veel zulk soort programma’s gemaakt.  

 

sportprogramma:

een sportprogramma is een programma dat op de televisie of via de radio wordt uitgezonden. In een sportprogramma wordt er verslag gedaan over uitslagen van sportwedstrijden en ook besproken. Een sportprogramma kan live uitgezonden worden of later op een later tijdstip. Sportprogramma’s  hebben vaak een herhaling en daarom verschillen ze van andere televisieprogramma’s. als er tijdens een wedstrijd iets bijzonders gebeurt dan  wordt dat meteen herhaald bijvoorbeeld bij een voetbal wedstrijd als er een doelpunt wordt gemaakt dan wordt dat meteen herhaald. Een uitzending waar je een verslag live wordt uitgezonden wordt eigenlijk niet echt een sportprogramma genoemd, een sport programma heeft het alleen over sportwedstrijden van verschillende sporten bijvoorbeeld een voetbalwedstijd tussen twee voetbal clubs of een tenniswedstrijd.

 

Studio sport:

Studio sport is 1 van de bekendste sportprogramma’s op de televisie. De NOS Studio Sport is een sportprogramma van de omroep NOS, die sinds 5 april 1959 zondagavond wordt uitgezonden. Studio sport begon eerst in samenwerkingsprogramma van de AVRO, KRO,NCRV en de PVRO ze begonnen toen ook nog niet onder de naam studio sport maar toen hete het nog sport in beeld, deze naam bleef tot 1966. Van 1966 heette het NTS sport tot 1969. Daarna werd de naam Studio sport bedacht door de Honkbalverslaggever Ed van Opzeeland. De eerste bekende presentatoren van sport in beeld waren Jan cottaar en Bob Spaak. Studio sport geeft verslag over dagelijks sportjournaal zoals het WK en het Ek voetbal de Olympische spelen en ook de tour de France.

 

tekenfilm:

een tekenfilm is een animatie film waarvan de beelden zijn getekend. De bekendste tekenfilm tekenaar was Walt Disney , hij was de koning van de tekenfilms  hij maakte alle films met de hand, maar begin jaren 20ste eeuw zijn de met de hand gemaakte tekenfilms verdwenen en worden ze nu nog alleen gemaakt met een computer. Veel van de concurrenten van Disney zijn allemaal begonnen bij hem zoals Dreamworkstudio’s. de laatste teken film van Disney studio’s was De Prinses en de kikker. Disney studio’s houdt zich nu meer bezig met tekenfilms zoals Toy story en monster & co die ze nu met de computer maken.

 Mickey Mous   1 van de eerste tekeningen van Disney                                                                                        walter Elias Disney